freelance web tasarım

Freelance Web Tasarım Temelleri 2021

Her ne kadar Türkçe bir kelime olmasa da bu işin içindeyseniz hayatınızda en az bir defa “Freelance Web Tasarımcı , Freelance Web Geliştirici gibi” terimleri duymuşsunuzdur. Bu makalemde sizlere bu konular hakkında biraz daha fazla bilgi vermeye çalışacağım. Kim bilir, belki günün sonunda siz de bir Freelancer olarak Web dünyasına atılırsınız.

freelance developer

Freelance / Freelancer nedir?

Esasen, serbest çalışma / serbest çalışan, bir kişinin bir şirket için değil, kendisi için çalıştığı iştir. Serbest çalışanlar şirketler ve kuruluşlar için sözleşmeli işler üstlenirken, sonuçta serbest meslek sahibidirler.

Genel anlamda Freelance Webdesigner olarak çalışan kişiler (benim de içinde bulunduğum grup), kendi kendisinin patronu olmayı bir şirket / patron altında çalışmaya yeğleyenlerdir. Her girişimci işinde olduğu gibi riskleri bulunmaktadır ve stres altında çalışmayı gerektiren durumların olabileceği gözardı edilmemelidir.

web tasarım uzmanı

Nasıl başarılı bir Serbest web tasarımcı olunur?

Çok basit. Muhasebeciniz ile beraber vergi dairesine şahıs şirketinizi açarak hemen başlayabilirsiniz. Yasal işlem her ne kadar kolay olsa da sizin de farkedebileceğiniz gibi aslında sorudan almak istediğimiz cevap bu değil. Web designer olmak için sadece yasal olarak bir şirket sahibi olmaktan çok daha fazlası gerekmektedir. Gelin bunu birkaç madde ile biraz daha açalım:

– Kesinlikle fevkalade bir Portfolio ( Portföy) sahibi olmalısınız

web tasarım portföy

Her Freelance Web Tasarımcının sahibi olması gereken olmazsa olmazlardan biri portföydür. İçinde sizin yaptığınız iş ile ilgili süreci anlattığınız, yaptığınız işleri sergilediğiniz (showcase) bir websitenizin olması çok ama çok önemlidir.

Peki henüz herhangi bir portföy sahibi değilseniz ne yapmanız gerekir?

Benim tavsiyem; öncelikle verilen ücrete çok fazla takılmadan, güzel bir portföy oluşturmak için çevrenizdeki web tasarımına ihtiyacı olan insanlar için websitesi tasarlayın.

Bunun yanında yine çevrenizde kar amacı gütmeyen kuruluşlar olabilir. Dernek, lise – üniversite klübü olabilir. Bu gibi dernekler veya topluluklar için websitesi geliştirin.

– Gelişen teknolojiye ayak uydurarak kendinizi web tasarım uzmanı haline getirmelisiniz

web teknolojileri

Bu aslında hangi iş olursa olsun genel bir kuraldır. Hangi işi yapıyorsanız yapın, eğer iyi bir iş ortaya çıkıyorsa bir şekilde isminiz duyulur ve daha geniş bir müşteri portförüne ulaşırsınız. Uzmandan kastım ne peki? Açıklayayım:

Örneğin bir Freelance web yazılımcı olduğunuzu varsayalım. Temel olarak bilmeniz gerekenler arasında HTML – CSS ve JavaScript bulunuyor ve bunlar tüm web tasarımcının bilmesi gerekenler. İşin zor kısmı bu bilgilerinizi devamlı güncellemeniz gerekmesidir. Her yıl yeni çıkan güncellemeler, yeni css classları, JavaScript Frameworkleri ( örn. Vue.jsReact.jsAngular.js). Demek istediğim 2000 yılında öğrendiğimiz Html CSS şu anda çok farklı yerlerde, bunlara devamlı ayak uydurmak lazım.

Uzmanlığınız ve uzman olmadığınız genelde iş görüşmelerinde de ortaya çıkabilir. Varsayalım ilk maddedeki portföyünüzü oluşturup ilk telefonunuzu aldınız. İş görüşmesi konusunda web ve grafik tasarım hakkında gelecek sorular zaten önceden cevabı hazır sorular olacaktır. Sizin uzmanlığınızı ölçmek için kullanılır genelde bu şekildeki sorular işeren tarafından. Böyle durumlarda vereceğiniz yanıtlar, ses tonunuz, hakimiyetiniz uzmanlık derecenizi işverene yansıtacaktır.

Unutmayın ki özellikle büyük firma sahipleri araştırmayı sever ve size iş verecek bile olsalar, o konu hakkında gerekli araştırmayı daha öncesinde yaparlar.

– Yapabileceklerinizin sınırını iyi bilmelisiniz

hazır websitesi tasarlama

Websiteme bu makale üzerinden ulaşıyorsanız Udemy üzerinde yayınladığım kursa göz atmanızı öneririm. 22+ saatlik sıfırdan WordPress ile websitesi yapmayı öğrettiğim kursa gerçekten çok büyük emek harcadım.

İlk paragrafı yazmamın nedeni her ne kadar kendi reklamımı da kenardan köşeden yapmak istemem olsa da, asıl anlatmak istediğim şu; değil benim kursumu WordPress’i bulan adamların kurslarını da alsanız evde web tasarım işi yaparak kaliteli bir web tasarımcı olamayabilirsiniz.

Teorik olarak öğrendiklerinizin yanında bunları pratiğe dönüştürmeniz, Web tasarıma ve yazılıma yönelik farklı bakış açısı geliştirebilmeniz gerekmektedir. Size sadece ” Diş kliniği ” Web sitesi yapmanız için müşteri gelmeyecektir. Her işverenin farklı müşteri portföyü bulunmaktadır ve siz de buna göre o müşteri gibi düşünerek websitesini tasarlamalısınız.

Yapabileceklerinizi de burada iyi bilin. Youtube, Udemy üzerinden öğrendiğiniz bilgiler ile hazır temalar üzerine kurulan, artık hergün görmekten bunaldığımız kendini tekrar eden layout içeren websiteleri sadece belirli bir müşteri portföyünü mutlu edecektir. Peki hata giderme?

Diyelim Themeforest üzerinden bir tema aldınız ve büyük bir müşteri için bu hazır temayı kullanarak renk, yazı tipi ve resimleri değiştirerek bir ” Şark kurnazı ” edasıyla mutlu bir şekilde projeyi teslim ettiniz.

Eee sonra?

Güncellemeler ne olacak? 2020 boyunca sadece WordPress core 4 kez güncelleme aldı. PHP 8 geldi. Bununla beraber O hazır alınan temaları yazanlar da kendi temalarını bu bağlamda güncellemesi gerekmektedir. Bana gelen müşterilerimin %70’i aynı sorun var…Zamanında “şark kurnazı yazılımcı” tarafından Themeforest ile satın alınmış hazır temalar üzerine birşeyler yapılmış, temayı üreten firma veya yine freelancer developer bırakıp gitmiş. Tema 2016 yılından beri hiç Güncelleme almıyor 🙂

Uzun lafın kısası, öncelikle web tasarımcı olmak istiyorsanız kesinlikle temel kavramları bilin. Tabi bu WordPress olursa PHP’de bu işin içine girecektir. Bir müşteride bıraktığınız kötü bir izlenim, sonrasında gelmesi olası birçok müşterinin de sizinle çalışmama kararı almasına neden olabilir.

Siz ikisini de bilin daha sonra fiyatınızı da ona göre belirleyebilirsiniz. Örneğin; eğer hazır tema isteyen ve fazla bütçesi olmayan bir müşteri için hazır tema bir websitesini 500₺’ye (tabi ileride getirebileceği sorunlardan müşteriyi haberdar ederek), ama eğer özgün bir design isteniyorsa onu 5000₺’ye yapabilirsiniz.

-Web Tasarım ile bağlantılı olan diğer İş kolları Hakkında bilginiz olsun

Şimdiye kadar Web Tasarım / Web Proglamlama / Yazılım ile uzaktan yakından alakası olmayan işverenlerim oldu. Kesin sizin de olacaktır zaman zaman. Zorlanacağınız en büyük konu Web yapısının birçok farklı kol ile bağlantılı olması. Bunu işverenlerimin biri ile aramda geçen diyalog ile anlatmaya çalışayım. İşverenimize İzmir içinde Kurumsal bir Mobilya firma Websitesi yapacağımızı varsayalım:

“Websitesini kaç paraya yapacaksınız? ”

“1000 lira”

“İçinde logo da var değil mi? ”

“Hayır”

“Peki google da izmir mobilya yazınca ilk sıraya gelecek miyim? ”

“…”

Muhtemelen anladınız ne demek istediğimi. Bu gibi konularda her işverene seminer vererek olayın esasını anlatmak aylar yıllar sürebilir. Bunun yerine yapabileceğimiz en iyi şey, diğer işkolları hakkında da kendimizi geliştirip, komple bir web designer / programmer haline gelmek.

Webdesign ile bağlantılı olan işkolları içerisinde; grafik design (UX ve UI Design), SEO ( arama motoru optimizasyonu), SEA (Google reklamları), Digital Marketing vb. bulunmaktadır. Hepsinde uzmanlaşmamız her ne kadar zor olsa da, belirli düzeyde de olsa bu işkolları hakkında bilgi sahibi olmamız her zaman bizim yararımıza olacaktır.

Siz bu konularda da kendinizi hazır hissettiğinizde iş teklifi verirken komple bir web tasarım, programlama ve marketing hizmetleri de sunabilirsiniz.

– Sabırlı olmalısınız

patience is the key

Bunu da hayatınızda birçok kez duymuşsunuzdur. Keşke bir işe kalkıştığımızda ertesi gün 100 tane müşteri kapımızda bizi bekliyor olsa…ne güzel olurdu değil mi? Fakat hem gerçek hayatta, hem de teknolojik alanda bu mümkün değil. Google bile şu anda yazdığım makaleyi size 3-4 ay sonra gösterecek belki 🙂

Amacımız kaliteli web tasarımcı olmak. Daha sonra çok iyi bir strateji belirledik. Öğrenmemiz gereken tüm temel bilgileri öğrendik, harika bir portfolio oluşturduk ve yapabileceklerimizin farkındayız. Buradan sonra yapacağınız beklemek ve kendinizi geliştirmeye devam etmek.

web sitesi fiyatları 2021

Peki rakamlar nasıl? İşte 2021 web sitesi fiyatları

İster Türkiye olsun ister yurtdışı, direk cevabı en zor olan soruların başında bu soru geliyor. Gerek freelance web tasarımcı olsun, gerek web tasarım acentaları olsun eğer websitelerinde fiyat kısmı içeriyorsa bu genelde başlangıç fiyatıdır. Bu fiyat yapılacak projenin türüne göre o başlangıç fiyatının 10 hatta 100 katına da patlayabilir. Ben yine de türlerine ayırarak size ortalama fiyatları vermeye çalışacağım.

Ne tür bir web sitesine ihtiyaç var? Aşağıdaki örneklere göz atalım:

Blog web sitesi
Şirket web sitesi / şirket web sitesi
E-ticaret websitesi / çevrimiçi mağaza

1) Blog web sitesi oluşturma maliyeti

blog web sitesi

Size ilham veren ve bilgilerinizi diğer insanlarla paylaşmak isteyen bir fikriniz veya hobiniz var. Örneğin, en büyük tutkunuz seyahat etmektir. İzlenimlerinizi, deneyimlerinizi, fotoğraflarınızı ve daha fazlasını tüm dünya ile paylaşmak istiyorsunuz.

O halde bir blog web sitesi sizin için en iyi çözüm olabilir.

Çoğu blog web sitesi bir CMS’ye (içerik yönetim sistemi) dayanmaktadır. Şimdiye kadar dünyadaki en popüler CMS WordPress’tir.

Kısa not: Bu web sitesi de WordPress ile oluşturuldu, ancak çok daha fazla sevgiyle 🙂

WordPress’teki basit bir blog web sitesi 500 ₺ ‘dan başlayıp 3500-4500 ₺’ya kadar çıkabilir. Bu yine yapılacak web tasarımındaki sayfa sayısı, fonksiyonlar gibi öğelerle doğru orantılıdır.

2) Kurumsal Websitesi Fiyatları

kurumsal web sitesi

Bir işletmeniz var ve profesyonel bir serbest çalışan web tasarımcısı veya ajansı mı arıyorsunuz? Burada fiyat biraz daha yükseliyor. Yukarıda bahsedilen blog web siteleri gibi, çoğu kurumsal web sitesi WordPress kullanılarak oluşturulmuştur.

Aslında, 455.000.000 web sitesi yani tüm internetin % 35’inden fazlası WordPress kullanıyor. Ama burda konumuz WordPress değil. Kurumsal websitesine geri dönelim…

Yapı olarak daha komplike fonksiyonlar istenebilir. Pazarlama, otomasyon, hesap makinesi, mağaza bulucu, web sitesi güvenliği veya randevu alma yeteneği gibi bazı entegrasyonlar olabilir.

Günümüzde, profesyonel bir Kurumsal web sitesi şirket için hayati önem taşımaktadır:

  • Tüm cihazlarda çalışmayan bir web sitesi kabul edilemez. 2021’de artık Responsive olmayan site kalmamalı artık.
  • Yüklenmesi 2 saniyeden uzun süren bir web siteniz olmamalıdır. Hotjar ve google üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki, yükleme süresi 2 saniyeyi geçtiği anda ziyaretçilerin çoğunluğu pencereyi kapatıyor. Buna, işletmeniz için kötü olan hemen çıkma oranı (Bounce Rate) diyoruz. Websitesi hızlandırma ile ilgili yazdığım makaleyi okumak için tıklayın.
  • Özellikle müşterilerden veri toplarken (örneğin pazarlama amaçlı e-postalar) güvenlik sorunları olan bir web sitesi daha sonra çok daha büyük yasal problemlere yolaçabilir.

5 ila 7 alt sayfalı özel tasarımlı bir şirket için ısmarlama bir web sitesi 4.000 ila 20.000 ₺ arasında bir maliyete sahip olacaktır (özelliklere bağlı olarak).

3) E-Ticaret Sitesi Fiyatları

İlk Covid-19 salgınından bu yana, işletmelerin hayatta kalmak için bir gelir hunisine ihtiyaç duyduğu her zamankinden daha açık hale geldi. Her geçen gün daha fazla büyük şirket küçülüyor, küçük şirketler çöküyor ve bu durumun ne kadar süreceğini kimse bilmiyor.

Online mağazalar, ürünlerini internet üzerinden satmak isteyen şirketler için en iyi çözümdür. Bu tür web siteleri için birçok web çözümü vardır, ancak en popüler olanları WooCommerce, Magento, Shopify veya Shopware’dir.

Hangi platformu kullandığınız önemli değil. Kiminle çalışırsanız çalışın, serbest çalışan bir web tasarımcısı veya ajans size ürünleri, vergileri, gönderileri, geri ödemeleri / iadeleri sayfalarının bir profesyonel tarafından oluşturulmasını veya en azından kontrol edilmesini sağlayın.

Anlaşmaların yasal olarak uyumlu olması çok önemlidir.

Bir e-ticaret web sitesinin oluşturulması, ürüne, işlevselliğe, platforma vb. Bağlı olarak 5.000 ile 100.000 ₺ arasındadır.

Bu büyük bir yatırım! O nedenle bu makaleyi okuyan ve firması için bir E-Ticaret Websitesi yaptırmak isteyen biriyseniz bir ajansa veya serbest çalışmaya yatırım yapmadan önce, araştırmanızı iyi yapın.

Similar Posts