WordPress'in kendi yayınladığı bedava temalar ile her zaman istediğimiz sonuçlara ulaşamayabiliriz.
Bu nedenle çoğu zaman farklı yazılım firmalarının yayınladığı temaları satın alırız. Fakat bunu yaparken dikkat etmemiz bazı faktörler var.
Bu makalemde WordPress Tema satın alırken dikkat etmeniz gereken 8 maddeyi işleyeceğim.
Her ne kadar Web dünyasıyla içli dışlı olan insanlar genelde yeterli seviyede ingilizce bilgisine sahip olsa da Web tasarım ile ilgilenen herkesin ingilizce bilme gibi bir zorunluluğu yoktur.
Peki biz bir WordPress Tema satın aldığımızda temamızı özelleştirirken ingilizce karşımıza sorun olacak çıkacak mı?
Satın alacağınız temayı incelerken tam anlamıyla Türkçe desteği olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Özellikle temamızı özelleştirmek için kullanacağımız kontrol panelinin Türkçe olmasının önemi yüksektir.
Eğer ücretli bir WordPress teması satın almaya karar verdiyseniz ve ingilizce seviyeniz yeterli değilse, satın alacağınız temanın dil desteği olup olmadığını gözardı etmeyin.
Gerek Themeforest olsun gerekse farklı tema satan sayfalarda binlerce WordPress teması mevcut. Seçim yaparken kafanızın karışması çok normal.
Satın alacağınız temanın iyi bir satış rakamına ulaşmış olması, iyi puanlama almış olması, yapılan yorumlara ve hatta o tema ile ilgili çekilen youtube üzerindeki öğreti videoları olmasına özen gösterin.
Yapılan yorumları inceleyip avantaj ve dezavantajları hakkında kendi notlarınızı alın. Burada tek dikkat etmemiz gereken yer; youtube üzerinde video yapan insanların genelde sponsorlu olarak tema incelemesi yapıyor olması ve bu nedenle bazen tarafsız olmayacakları.
Şunu da unutmayın ki ; popüler binlerce satışı olması, hiçbir temayı en iyisi yapmaz! Bunu en iyi anlamak için bir sonraki maddeyi inceleyelim.
Başta söylemiştim; binlerce yazılım firması var ve yüzbinlerce tema var. Peki bu temalar yapılan karşılaştırmalarda nasıl bir performans sergiliyor?
Bunu yine maalesef youtube üzerindeki videoları izleyerek anlayabiliriz. Çünkü henüz satın almaya karar vermedik.
Burada diğer maddede olduğu gibi karşılaştırmayı yapan kişinin ne kadar tarafsız bir karşılaştırma yaptığı olacaktır. Maalesef youtube platformu sponsor olduğu temalara hep methiye düzen ve diğer temalarla karşılaştırma yaparken adil olmayan " youtuberlar " ile dolu.
Kendisi pek bilinmez ama benim çok hoşuma giden ve video başında sponsor olduğunu söylediği temaları bile yerden yere vuran WP Johnny kanalını tavsiye ederim. WP Johnny Youtube Kanalı
Burası çok önemli. İnternette veya Themeforest üzerinde gördüğünüz her tema büyük firmalar tarafından yazılmıyor olabilir. Bazı temaları profesyonel freelancer iş yapan yazılımcılar da hazırlıyor.
Firma'nın ne zaman kurulduğu ve ne kadar süredir bu işi yaptıkları seçiminizi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken faktörlerden birisi olmalıdır.
Themeforest sitesine girdiğinizde göreceğiniz en ünlü temalar en aşağı 5-10 yaşında olacaktır. Örneğin; avada, xtheme, the7 ve benzeri temalar uzun süredir ilk 10 içerisindedir.
WordPress kaynak kodunun senede en az 3-4 kez güncelleme aldığını düşünürsek eski temaların da bu bağlamda güncellenmiş olmasını bekleriz.
10 seneyi geçtim geçen sene kullandığımız bazı web teknolojileri şu anda demode olma yolunda olduğu için, satın almak istediğimiz temanın ne sıklıkta güncelleme aldığı çok önemlidir.
Güncel olmayan temalar aynı eklentiler gibi aşağıdaki resimde görüleceği gibi bir uyarı içerir.
Güncel olmayan temalar ve eklentiler, hem uyum sorunu yaşar hem de güvenlik açığı oluşturabilir!
" Changelog " adı altında her temanın şu anda kadar aldığı güncellemeleri ve güncelleme ile beraber yapılan değişiklikleri görebilirsiniz.
Bunu anlamak biraz zor olabilir. Girdiğiniz birçok websitesi kaynak kod kalitesi olarak yerlerde olabilir ama bunu çoğu zaman son kullanıcı farketmez. Peki nedir bu Kod Kalitesi ?
Kod kalitesi, işletmeniz tarafından belirlenen ve önceliklendirilen farklı özellik ve gereksinimler grubudur. Bunu belirlemek için kullanılabilecek ana özellikler şunlardır:
Kaliteli bir kod, yukarıda bahsedilen özelliklerin tümünü mutlaka karşılamaz, ancak ne kadar çok karşılaşırsa, yazılım kalitesi o kadar yüksek olur. Bu gereksinimler daha çok projenizin özelliklerine bağlı bir öncelik listesi gibidir.
Ayrıca kaliteli bir kod, google tarafından da sevilir. Bu da sitenizin sıralamalarda üst sıralara çıkmasını tetikleyecektir.
Bu kısmı işlemek için öncelikle ne şekilde bir websitesi yapacağınıza karar vermiş ve bununla ilgili planlamayı yapmış olmanız gerekir.
Örneğin; bir klinik sitesi yapmak isteniyor ve online randevu yapılmasını sağlayacak bir eklenti kullanılacak. Peki bu alacağımız tema kullanacağım online randevu alma eklentisi ile uyumlu mu?
Her ne kadar tema satıcıları bu gibi sorunlar ile alakalı devamlı yeni güncellemeler ve sorın gidermeler paylaşsa da, yüzbinlerce eklenti olduğundan ve herkesin yapmak istediği websitesi farklı olduğundan hepsine uyumlu hale getiremeyebilirler.
Tema satın almadan önce planınızı yapmanız bu konuda işinizi kolaylaştıracaktır.
Bana göre burası en önemli kısım. İyi bir yardım portalının oluşturulması ve hızlı geri dönüş, benim bir tema satın alırken ilk dikkat ettiğim faktör olmuştur.
Herkesin kullanacağı fonksiyonlar farklı, yükleyecekleri eklentiler farklı olacaktır. Bir yazılımcının bunların hepsi ile kusursuz çalışan tema yapması beklenmez.
Peki siz sitenizi kurarken veya kurduktan sonra bir sorun ile karşılaştığınızda hızlı bir şekilde tema yazılımcılarına ulaşabiliyor musunuz?
Düşünsenize, iyi satış yapan bir e-ticaret siteniz var ve birden bire WordPress güncellemesinden sonra websitesine ulaşımınız tamamiyle koptu. Sizin offline olarak geçirdiğiniz her saat size para kaybettirecektir.
O nedenle premium WP tema seçerken gerekirse daha önceden bir iletişim formu doldurarak reaksiyon zamanlarını ölçmenizde fayda vardır.
Son olarak;
WordPress tema satın alırken yapacağınız hatalı seçim, bir iki sene sonra size çok daha pahalıya patlayabilir. Yapacağımız websitesi ile ilgili planı iyi yaparak bu gibi sorunlarla karşılaşmaktan kaçınabiliriz.
Benim tavsiyemi sorarsanız; En iyi WordPress Temaları'nı başka bir makalemde işledim. En iyi 5 temanın hem bedava hem de parasını hakeden premium versiyonları var.
Ayrıca WordPres Eğitimi Udemy kursumu da inceleyebilirsiniz.